До Дня визволення Миколаєва

До Дня визволення Миколаєва

Война! Война!

В ушах гремелив взрывы.

Полнеба дым пожарищ закрывал.

И в полныйр рост, строги и молчаливы,

Все встали на борьбу – и стар и мал.

В ніч з 25 на 26 березня 1944 року 68 рядових, старшин та офіцерів висадилися в районі портового елеватора і протягом 2 діб відбили 18 атак ворога, чим зберегли порт та допомогли військам ІІІ Українського фронту Радянської Армії за підтримки з’єднань Чорноморського флоту і партизан очистити від загарбників Миколаїв. З 68 десантників, очолюваних Костянтином Федоровичем Ольшанським залишилося живими лише 12. Усім їм за героїзм та відвагу було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Миколаївська земля полита кров’ю десятків тисяч воїнів. У лавах військових з’єднань воювали полки й дивізії, сформовані з представників багатьох народів.

За мужність та відвагу, виявлену в боях за визволення Миколаївщини, десяткам тисяч воїнів було вручено ордени та медалі. Понад сто чоловік одержали високе звання Героя Радянського Союзу.

Багато років минуло від незабутнього березня 1944 року, але й сьогодні величний подвиг захисників і визволителів залишається невичерпним джерелом патріотизму, вірного служіння своєму народу. І саме сьогодні, напередодні 71-річниці, МЗОШ І-ІІІ ступенів № 56 і всі мешканці нашого району, вшановували цю величну дату біля пам’ятного місця воїнам-танкістам, танку Т-34 під номером 283. Вчитель світової літератури нашої школи Ісаєв Віталій Олександрович був запрошений ведучим мітингу та учениця 6-Б класу Сагайдак Марія співала пісню «Це моя Земля!».

На мітингу були присутні міський голова Миколаєва Гранатуров Юрій Ісайович, голова Ленінської райдержадміністрації Мовчан Петро Олексійович, голова ради ветеранів війни і праці Ленінського району Бондаренко Владислав Павлович, військовослужбовець 79 аеромобільної бригади Бойко Роман Васильович, наші ветерани, яких на жаль стає все менше і менше, та багато інших представників.

Гості мітингу привітали наших ветеранів, вклоняли перед ними свої голови, висловлювали свої думки щодо сьогоднішньої тяжкої ситуації, але всі наголошували, що завдячують нашим ветеранам, беруть з них приклад, намагатимуться зробити все, щоб над нами було завжди чисте і світле небо.

Так пам’ятаймо наші славні дати,

Як свою чарівну й ніжну мати,

І ті подвиги дідів

Що зберегли для нас усіх славетний Миколаїв.

Див. також відеоряд

http://vitaliiiisaev.blogspot.com/2015/03/28.html

Кiлькiсть переглядiв: 423