Повернутися до звичайного режиму

Інтерв'ю директора МЗОШ № 56 журналу "Имена"

Ольга Мазур: " Не уявляю своє життя без школи"

Школа должна любить ребёнка, тогда он полюбит школу

Василий Сухомлинский

На перший погляд школа № 56 – це звичайна загальноосвітня школа одного з мікрорайонів Миколаєва, але більш близьке знайомство з директором Ольгою Миколаївною Мазур, педагогами і учнями свідчить, що в цьому навчальному закладі дуже цікаво навчатися і проводити свій вільний час. Зараз у школі навчається 858 учнів, кількість педагогів збігається з номером школи – 56.

З 1988 року, саме у той рік гостинно відчинилися двері тільки збудованого навчального закладу, працює на посаді директора Ольга Мазур за фахом вчитель історії. За майже три десятка років роботи накопичений цінний досвід у навчанні та вихованні школярів, але тут не зупиняються на досягненнях, а рухаються вперед, долаючи труднощі і розв’язуючи проблеми. Про це і піде мова у нашій бесіді з директором школи Ольгою Миколаївною Мазур.

"Імена". Що таке школа, як навчальний і виховний заклад, у сучасному суспільстві?

О. Мазур. Завдання держави у нас було і остається одне – ми повинні навчати і виховувати майбутнє нашої України, щоб молодь була спроможна реформувати, розбудовувати країну. Школа – це не підготовка до життя, а важливий і значний період у житті кожної людини. Наша головна задача – надати необхідні знання, уміння і навички, розвинути здібності дитини, сприяти формуванню особистості. Форми і методи виконання завдань постійно оновлюються. Ми втілюємо освітні інновації, прагнучи сформувати соціально адаптовану, компетентну особистість, здатну на добрі справи і гідні вчинки, налаштовану патріотично. Також у нас дуже тісний зв'язок з батьками, тому ми залучаємо їх до організації позаурочної роботи, реалізації учнівськиї проектів.

"Імена". Які успіхи і здобутки має загальноосвітня школа № 56?

О. Мазур. Перш за все – це згуртований стабільний колектив, у якому панує доброзичлива, творча атмосфера, створені умови для успішного навчання дітей, забезпечується їх зайнятість в позаурочний час. Адміністрація школи – команда лідерів - однодумців, генератор ідей, стимулятор їх втілення.

Вже четвертий рік школа бере участь у дослідно-експериментальній роботі "Науково-методичні засади впровадження вітчизняної моделі медіа-освіти в навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів", що здійснює Інститут соціальної та політичної психології академії педагогічних наук України. Як керівник закладу, я намагаюсь власним прикладом заохочувати підлеглих бути активними, постійно підвищувати свій професійний рівень. У 2012 році я брала участь у Всеукраїнському конкурсі "Директор XXI століття", де спочатку стала лауреатом, а у 2013 році - переможцем. Школа – лауреат Всеукраїнського конкурсу "Школа XXI століття". Щорічно ми надаємо матеріали на Міжнародну виставку "Сучасні заклади освіти" (м. Київ), а у 2014 році відзначені срібною медаллю. До речі, ми здобули ще золоту медаль і стали Лауреатом першого ступеня шостого Міжнародного форуму – презентації «Інноватика в сучасній освіті».На честь 25-річного ювілею школа отримала почесну відзнаку «Освіта Миколаєва» від управління освіти Миколаївської міської ради. А в 2014 році школа атестована "з відзнакою".

Педагоги постійно беруть участь у методичних заходах та професійних конкурсах міста, області і посідають призові місця, отрмують нагороди. Зокрема, вчителі Старкова О. В. і Пасічник А. М. – дипломанти конкурсу "Від творчого учителя – до творчого учня", а Орленко Л. С. – учасник міських Інтернет-читань "Формування національної свідомості учнів засобами викладання української мови і літератури" на сайті "Слово-диво" та міського проекту «Школа лідерів». В колективі працюють молоді педагоги, ми їх дуже привітно зустрічаємо, а також заохочуємо до творчого зростання. Молодь з задоволенням сприймає сучасні інноваційні пропозиції. Так, молодий вчитель Ісаєв В. О. посів перше місце у міському конкурсі "Сміхослов-2015", що дуже приємно. У нас всі педагогічні заходи проходять незвично і нетрадиційно, що зумовлює прагнення до активного обміну досвідом, стимулює удосконалення професійної майстерності.

"Імена". Існує думка, що в звичайній школі працювати важче, тим паче складніше добитися помітних результатів, як у навчальному процесі, так і позакласній роботі. Ви згодні з цим?

О. Мазур. Ми нашим прикладом скасовуємо таку думку. Так, до нашого закладу приходять звичайні діти, але ми до кожної дитини ставимося, як до особистості, намагаємось залучити не тільки до навчальної діяльності, а й до занять у гуртках, секціях, прагнемо виявити таланті и розвинути здібності.

Зараз наступає "гаряча" пора – ІІ етап предметних олімпіад, де наші діти традиційно беруть участь. У минулому навчальному році вихованці школи підтвердили знання призовими місцями в олімпіадах та конкурсах. Наприклад, Трушина Тетяна посіла I місце в II і III етапі та II місце в IV етапі Всеукраїнської олімпіади з обслуговуючих видів праці (учитель Пінська І. О.), ще дев’ять учнів показали достатній результат, посівши II та III місця на міських олімпіадах з різних предметів. Перелік усіх досягнень наших учнів займе не одну сторінку, адже вони дуже активно беруть участь у різноманітних заходах.

Навчальний процес доповнює позакласна робота – це гуртки, секції, змагання, дослідницька діяльність, концерти, шкільні конкурси, соціально корисні проекти, благодійні акції та ярмарки і таке інше.

"Імена". Які пріоритетні напрямки у позакласному житті?

О. Мазур. Перш за все ми намагаємося прищепити навички здорового способу життя, виховуємо патріотів Батьківщини, приділяємо увагу питанням безпеки на вулиці, екології і охороні навколишнього середовища.. У нас в школі діють команда юних інспекторів руху "Дорожній патруль", екологічна агітбригада "Вартові довкілля" – призери міських конкурсів. Займаються наші вихованці спортом, показують високі результати на змаганнях. Наша гордість – шкільний хор, вокальний ансамбль "Барвінок", а ще наші діти виявляють неабиякі здібності у гуртку декоративно-ужиткового мистецтва, створюючи дуже симпатичні іграшки та інші "шедеври".

В нашій школі завжди вирує життя, що на мій погляд, дуже приємно для нас, педагогів, і корисно для учнів та їх батьків, бо є свідченням нашої спільної праці, згуртовує і налаштовує на нові перемоги.

У жовтні в нашій школі пройшла акція "Я – патріот своєї землі" – благодійний ярмарок. У цій акції традиційно взяли участь учні всіх класів та їх батьки. Кожен клас влучно підібрав назву і епіграф до своєї композиції, присвяченими миру, добру і милосердю. Ярмарок став справжнім святом не лише для школи, а й для жителів мікрорайону. Кошти, отримані від продажу товарів, які були виготовлені власноруч, направлені на допомогу воїнам АТО, а також передбачені для встановлення меморіальної дошки на честь випускника школи, нагородженого посмертно орденом "За мужність" III ступеня, а також передані дітям з сімей переселенців. Такі заходи не лише об'єднують шкільну родину, а і формують у дітей активну громадську позицію не байдужих до чужої біди, до проблем інших людей.

"Імена". Яким повинен бути сучасний педагог на Вашу думку?

О. Мазур. По-перше і саме головне, він повинен любити дітей, бути фахівцем своєї справи і постійно вчитися самому. Я особисто з великою повагою ставлюся до таких вчителів, які до своєї повсякденної роботи підходять творчо, цікавляться новими досягненнями в сфері освіти, намагаються передати учням якісні знання, виховують в дітях особистість. Зараз ми переживаємо складні часи, у суспільстві спостерігається зростання агресії, жорстокості, тому добра, міцна родина і уважні, чуйні учителі поряд з дитиною – запорука успішного майбутнього наших вихованців.

"Імена". Ви уявляєте себе у іншій професії?

О. Мазур. Я взагалі не уявляю своє життя без школи, не зважаючи на всі складнощі, проблеми і труднощі. Крім навчального процесу, директор повинен вирішувати безліч питань, залучати на допомогу батьків і спонсорів, щоб забезпечити гідний рівень обладнання навчального закладу. Дуже вдячна всім, хто співпрацює з шкільною родиною, допомагає нашій школі, сприяє здійсненню важливих планів, а головне, що дає можливість розвиватися дітям, отримувати сучасну освіту.

Ось така вона звичайна школа, де працюють самовіддані педагоги на чолі з енергійною, цілеспрямованою, турботливою директоркою Ольгою Мазур.

Нина Войтова

Кiлькiсть переглядiв: 1130