ЖИТТЯ, ВІДДАНЕ УКРАЇНІ

/Files/images/01 М.С..JPG 27 жовтня учні 6–х класів стали учасниками інтерактивного читання, присвяченого 150-річчю з дня народження М.С. Грушевського. Михайло Грушевський, гігант української історіографії, автор неперевершеної «Історїї України-Русі», творець найбагатшої наукової спадщини, є гідним символом української науки, культури, державності.

В ході підготовки була виготовлена брошура, яка познайомила дітей з життєвим шляхом видатного українського вченого, історика, патріота України. А під час заходу виступи учнів супроводжувала електронна презентація з текстом та ілюстраціями. Група експертів виготовила колаж з матеріалами, що повідомили про навчання, викладацьку та наукову діяльність Михайла Грушевського, його родину, товаришів і наставників. Діти дізнались, який величезний внесок М.Грушевського в історичну науку й історію української літератури. У своїх виступах вони відзначили, що не втрачають актуальності його джерелознавчі розробки, тонкий аналіз причин і перебігу багатьох конкретних подій. Вразила учнів працездатність ученого: з-під його пера вийшло понад 1800 праць з української історії та культури.

На завершення, вчитель історії Мазур О.М. зазначила: все своє свідоме життя Михайло Сергійович був самовідданим ентузіастом українського національного руху, не впадаючи при цьому в крайнощі. Йому належить величезна роль у консолідації українських демократичних сил на початку XX століття. Кульмінацією його політичного життя стало проголошення наприкінці 1917 року Української народної республіки. Важко оцінити однозначно, ким він був більше — ученим чи політичним діячем. З цього приводу Михайло Грушевський написав так: «Я сам прийшов у політику через історію і цей шлях вважаю нормальним...».

Повертаючи з небуття і забуття справжніх своїх героїв, ми віддаємо належне їх пам'яті. Нині ім'я М.Грушевського носить Інститут української історіографії і джерелознавства НАН України, а також одна з центральних вулиць Києва. Біля Будинку вчителя, засідала Центральна Рада, споруджено пам'ятник М.С.Грушевському.

Під час інтерактивної вправи СЕНКАН учні склали п’ятирядковий неримований вірш, який синтезував інформацію і факти у стисле висловлювання, що віддзеркалило тему і стало узагальненням змісту заходу:

«Все життя Михайла Сергійовича було віддане Україні».

wym-1479475322496

/Files/images/02 МС.JPG

/Files/images/01-03 М.С..JPG

/Files/images/01-06 М.С.JPG /Files/images/01-05 М.С .JPG

/Files/images/01-07 М.С.JPG /Files/images/01-08 М.С.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 457